English | العربیة

جاذبه های گردشگری

معرفی شهر باستانی تون (فردوس) و جاذبه های گردشگری آن

 

DSC00952

 

شهرستان فردوس واقع در شمال غربی استان خراسان جنوبی بین ۳۳ درجه و ۲۱ دقیقه تا ۳۴ درجه و ۲۱دقیقه عرض شمالی و ۵۷ درجه و ۳۳ دقیقه تا ۵۸ درجه و ۲۸ دقیقه طول شرقی واقع شده است . این شهرستان از شمال با شهرستان بردسکن از شرق با شهرستان گناباد، از جنوب باشهرستان سرایان و از غرب با شهرستان طبس و بشرویه محدود می شود ، مساحت شهرستان۵۱۰۰/۵۶ کیلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۲۹۳ متر است ، جمعیت آن ۴۱۶۲۶ نفر(سرشماری آبان ماه ۹۰) ،نوع اقلیم منطقه گرم و خشک و پوشش گیاهی آن استپی تنک می باشد. این شهرستان در فاصله ۱۹۷ کیلومتری بیرجند (مرکز استان) قرار دارد .

مسائل نژادی و قومی:

مردم شهرستان فردوس از نژاد آریایی بوده اند . ریشه زبان مردم شهرستان فارسی سامانی می باشد.

 

 

iran_deserts_tour_14

.

جغرافیای طبیعی:
رشته کوهها: سیاه کوه که ابتدا وانتهای آن از شهرستان بجستان تا شهرستان نهبندان کشیده شده است.
منطقه حفاظت شده: منطقه حفاظت شده‌ی مظفری با مساحت ۹۲۸۰۸ هکتار که در ۵۰ کیلومتری شمال غربی شهر فردوس واقع شده است.
پناهگاه ها: پناهگاه پیشنهادی کفترکوه زیستگاه گونه حمایت شده آهو و نزدیک به شهر فردوس ( حدود ۵ کیلو متری جنوب شرقی شهر فردوس).
کوه ها و تنگل ها: کوه ها و تنگل های واقع در مسیر فردوس – گناباد (مناطق شرقی شهرستان) موسوم به کلات ، تنگل های بیدسکان ، امرودکان و لجنو و کوه رباط شور در مجاورت منطقه مظفری.
دره ها: دره های شهرستان از شمال غربی به جنوب شرقی : دره انارستانک ،خانیک ، امرودکان ، خرو ، ظهر و مهوید می باشد.

رودخانه های فصلی : مسیل جهر آباد

موقعیت جغرافیایی:
شهرستان فردوس واقع در شمال غربی استان خراسان جنوبی بین ۳۳ درجه و ۲۱ دقیقه تا ۳۴ درجه و ۲۱ دقیقه عرض شمالی و ۵۷ درجه و ۳۳ دقیقه تا ۵۸ درجه و ۲۸ دقیقه طول شرقی واقع شده است ۰این شهرستان از شمال با شهرستان گناباد(فاصله۴۸ کیلومتر)،از غرب با شهرستان بشرویه(۹۵ کیلومتر)،از جنوب با شهرستان طبس(۱۷۵ کیلومتر) و از شرق با شهرستان سرایان(۳۵ کیلومتر ) همجوار است ، مساحت شهرستان ۵۶/۵۱۰۰کیلومتر مربع است.

.

 

iran_deserts_tour_02

.

ویژگی های اقلیمی
شهرستان فردوس بین دو رشته کوه کم ارتفاع کلات و کوه سیاه و کوه زول در شرق و کوه شتری طبس در مغرب واقع شده است این ناحیه به علت مجاورت با کویر مرکزی و لوت دارای آب و هوائی صحرائی و خشک است و به دو بخش آب و هوائی کوهستانی(شمالی )و دشت( جنوبی ) تفکیک می شود بخش کوهستانی که در شمال و شمال شرق شهرستان و شهرهای فردوس و اسلامیه تقریبا دراین ناحیه قراردارد دارای تابستان های نسبتا معتدل با درجه حرارت متوسط روزانه در دی ماه بین ۵ تا ۱۰ درجه سانتی گراد است.
بارندگی در نواحی کوهستانی شهرستان بیش از دشت است و بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی متر بارندگی سالانه دارد و اکثر ریزش ها در تابستان و بهار انجام می گیرد ، شهر فردوس چون در دامنه ی کوههای کلات واقع شده دارای آب و هوای نسبتا معتدلی است.
در تابستان شبها به علت جریان هوای سرد کوهستان به طرف کویر به نسبت خنک می شود .مقدار بارندگی شهرستان فردوس کم است و قنات های این منطقه کم آب هستند به همین جهت کشاورزان با ایجاد بندهای خاکی در مسیر سیلاب های بهاری مقدار زیادی از این آبها را در بندسارها ذخیره می کنند با نفوذ آب در زمین حوضه ی رسوبی آن می توانند زراعت کنند معمولا دراین گونه بندسارها خربزه و هندوانه می کارند ، معروف ترین این مسیل ها [مسیل چین چه ] است که حدود ۹۰ کیلومتر طول دارد و از کنار شهر فردوس می گذرد ، مسیل برون و سرخ آبی از دیگر مسیل های نسبتا مهم فردوس است که حدود ۱۵۰ کیلومتر طول دارد و دارای حوضه ی آبگیر وسعیی است.
در حوزه ی آبریز دشت فردوس مقداری مسیل از ارتفاعات مشرق حوزه شروع می شوند و سیلابشان را به دشت هدایت می کنند بخشی از سیلاب این مسیل ها به ویژه در بندسارهائی که توسط کشاورزان در ابتدای دشت احداث شده نفوذ کرده و سفره ی آب زیرزمینی را تقویت می نمایند مانند کال بلده ، برون.
حداکثر عمق چاهها ۲۷۰ متر و متوسط عمق ۱۵۰ متر وحداکثر دبی لحظه ای ۴۸ لیتر در ثانیه و متوسط دبی لحظه ای چاهها ۱۵ لیتر در ثانیه گزارش شده است ، حداکثر دبی لحظه ای قنات ها ۸۵ لیتر در ثانیه و متوسط دبی لحظه ای ۸ لیتر در ثانیه می باشد ، حداکثر دبی لحظه ای چشمه ها ۳۵ لیتر در ثانیه و متوسط دبی لحظه ای ۱۰ لیتر در ثانیه گزارش شده است.

.

عنوان

شهرستان

ارتفاع از سطح دریا

۱۲۹۳

اقلیم

گرم و خشک

پوشش گیاهی

استپی تنک

تعداد روزهای بارشی

۳۸

تعداد روزهای یخبندان

۷۰

تعداد ساعات آفتابی

۸/۳۳۷۲

حداقل مطلق دما

۹-

حداکثر مطلق دما

۸/۳۹+

دوره خشکی

۲۴۰ روز

مساحت

۵۶/۵۱۰۰

میانگین بارش دوره ۲۰ ساله(میلی متر)

۵/۱۳۴

میانگین دما(دوره ۲۰ ساله ۶۸-۸۸)

۵/۱۷

میانگین رطوبت نسبی

۲۸

میانگین سرعت وزش باد

۹ متر بر ثانیه

 

iran_deserts_tour_20

.

زمین شناسی
منطقه ی فردوس یکی از واحدهای اصلی وعمده ای است که به شکل مثلث در مرکز ایران قرار دارد و جزو بزرگترین و پیچیده ترین واحدهای زمین شناسی به شمار می رود در این واحد قدیمی ترین سنگ های دگرگون شده ( پرکامبرین ) تا آتشفشان های فعال و نیمه فعال امروزی وجود دارد در واقع این منطقه را می توان محل قدیمی ترین قاره در ایران محسوب داشت که حوادث زمین شناسی فراوانی به خود دیده است . سازندهای زمین شناسی موجود در منطقه به طور کامل امتداد شمال غربی ، جنوبی شرقی دارند ، اثرات حرکات کوه زائی وتکتونیکی مختلف در اغلب بخش های این منطقه قابل مشاهده است. دگرشیبی زاویه ای و فرسایش ، فقدان رسوبگذاری گسل خوردگی ، فعالیت های ولگانیکی و چین خوردگی جلوه هائی از حرکات کوه زائی و فعالیت تکتونیکی بوده و در بخش های مختلف منطقه مورد مطالعه دیده می شود.
محدوده سنی نهشته های موجود در منطقه از پرکامبرین تا عصر حاضر است ، بخش عمده ای از سنگ های دگرگونی در شمال و شمال شرقی منطقه دیده می شوند ، سنگ های رسوبی پرکامبرین و پالئوزوئیک.
خاک شناسی
خاک های منطقه مورد مطالعه به طور عمده دارای منشاء آهکی می باشند که در مناطق کوهستانی به صورت کم عمق و همراه با سنگ ریزه در اراضی تپه ماهوری و دشت های دامنه ای به صورت نیمه عمیق تا عمیق با بافت متوسط تا سنگین گسترش دارند .
رسوب های تبخیری موجود در منطقه نیز منشاء خاک های شور با بافت سنگین و زهکشی نامناسب هستند که در اراضی پست و دشــت های سیــلابی و بعضی موارد دشت های دامنه ای گسترش یافته اند.
پوشش گیاهی
با توجه به میزان بارش کم ،‌درجه حرارت بالا و مساعد نبودن جنس خاک و سایر شرایط طبیعی و جغرافیائی در شهرستان فردوس امکان رویش درختان موجود نیست و آنچه هم وجود داشته براثر عدم توجه از بین رفته وباعث گسترش شنزارها و کویرها گردیده است .دراستان خراسان حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد شنزارها و مناطق کویری تشکیل شده اند که سهم شنزارها در حدود ۳ میلیون هکتار است که غالبا در نواحی جنوبی استان قرارداشته و میزان فعالیت آنها به لحاظ شدت و ضعف متفاوت است ، پوشش گیاهی شهرستان از نوع استپی است که برحسب میزان رطوبت تغییر می کند واین پوشش در قسمت های شمالی و مرتفع انبوه بوده و تبدیل به مراتع می شود.
مهم ترین گیاهان استپی شهرستان عبارتند از : خارشتر ، گون ، گز ، قیچ ، تاغ ، تریخ ، اسپند و شورکده که اغلب از گیاهان سازگار به شوری ( هالوفیتی ) می باشد.
ویژگی عمده ی تمامی این ناحیه ، تنک بودن پوشش گیاهی آن است که به ندرت بیش از یک سوم خاک را می پوشاند در بین گیاهان که به طور طبیعی رشد می کنند گیاهانی که مصرف داروئی دارند در منطقه یافت می شود که بعضی از این گیاهان عبارتند از ختمی ، بادیان ( رازیانه ) ترنجبین ، زرشک ، زیره ، خارخشت ، شوید ، کلپوره ، کاسنی ، بارهنگ و…

منطقه نمونه گردشگری تون
شهر تاریخی تون با توجه به قدمت و آثار شاخصی که در خود جای داده است پتانسیل بسیار مناسبی جهت جذب گردشگر محسوب می شود. که در سفراول ریاست محترم جمهور به شهرستان فردوس به عنوان منطقه نمونه گردشگری تصویب گردید. همچنین برای مدیریت بهتر این محوطه تاریخی و رسیدگی به امور پژوهش و مرمت آن از سوی هیات محترم دولت پایگاه پژوهشی شهر تاریخی تون نیز مصوب گردیده است .

شهر تون دارای ۳۰ اثر تاریخی است که تسریع در مرمت و بازسازی آن می تواند در رونق صنعت گردشگری شهرستان و منطقه سهم بهسزایی داشته باشد.
.
 منطقه نمونه گردشگری باغستان و آبگرم
روستای ییلاقی باغستان در ۱۵ کیلومتری شرق فردوس و در ارتفاع ۱۳۰۰ متر از سطح دریاو در محل تقاطع دو محور فردوس – بجستان و فردوس – گناباد که تنها مسیر های ارتباطی فردوس با مشهد مقدس می باشد واقع گردیده است.قرار گیری قنات بلده از شمال تا جنوب روستا و منطقه و مساعد بودن کشاورزی سبب شده است که روستای باغستان با کشیدگی زیادی به صورت طولی در کنار مسیر این قنات ساخته و توسعه یابد و همین امر باعث به وجود آمدن منظر بکر و زیبایی از طبیعت شده است . از جمله جاذبه های تاریخی گردشگری روستا وجود آسیاب تاریخی معروف به آسیاب حاجی خان در کنار مسیر جوی اصلی قنات بلده می باشد.
در سفر اول ریاست محترم جمهور به شهرستان فردوس روستای ییلاقی باغستان به همراه مجموعه آبگرم معدنی فردوس به عنوان منطقه نمونه گردشگری مصوب گردید.
.
  آبگرم معدنی فردوس
از جمله جاذبه های و قابلیت‌ها ی گردشگری و با اهمیت فردوس آبگرم معدنی در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری شمال شرقی شهر است. این آبگرم با خواص طبی و- درمانی اعجاب انگیزش سالانه پذیرای خیل عظیمی از گردشگران داخلی و خارجی می باشد و از موقعیت مناسبی در منطقه برخوردار است . استفاده از آبگرم معدنی فردوس در درمان بسیاری از بیماریهای پوستی و مفصلی موثر و توسط پزشکان زیادی توصیه شده است.
 روستای تاریخی و گردشگری بیدسکان
روستای بیدسکان در فاصله ۲۹ کیلومتری شرق فردوس و در طول جغرافیایی ۴۴۹ً ۰۳َ ۳۴ و عرض جغرافیایی ۷۲۷ً ۲۵َ ۵۸ قرار دارد.در مجاورت این روستا ، روستاهای گستج ، نوده ، سرند ، و شهراسلامیه قرار دارد.
جمعیت ساکن این روستا بر اساس آخرین سرشماری ها ۳۸۲ نفر بوده که شامل ۱۶۱ خانوار روستایی می شود.و غالب اهالی روستا باسواد می باشند.عده کثیری نیز در خارج بیدسکان و در شهر های فردوس ، مشهد و … سکونت دارند.
شغل اصلی ساکنان روستا کشاورزی و باغداری است که در کنار آن دامداری نیز وجود دارد. عمده محصول کشاورزی منطقه گندم ، جو و زعفران است.محصولات باغی روستا نیز شامل انار ، گردو ، بادام ، توت ، زرد ا لو ، انگور و … می باشد.دامداری در منطقه نیز به علت کوهستانی بودن بیشتر به صورت پرورش گاو و گله های کوچک گوسفند و بز است.همچنین بسیاری از بیدسکانی ها در شهر فردوس و شهر های دیگر سکونت دارند که در مشاغل اداری و آموزشی به خدمت مشغول می باشند.
آب کشاورزی روستا از ۲۷ رشته قنات و ۲ چاه موتور تامین می شود که در اثر خشکسالی های اخیر در حال حاضر ۵ رشته آن فعال و مابقی یا بی آب و یا بسیار کم آب می باشد.لازم به ذکر است مزارع و باغات روستا در دو منطقه قرار دارد. بخش اصلی آن در مجاورت روستا و در کوه و دره بوده که از آب قنات ها سیراب می گردد و بخش دیگر مزارع که از آب چاه موتور سیراب می شود در دشت و در مسیر راه فردوس و بیدسکان قرار دارد.
قرار گرفتن این روستا در منطقه کوهستانی و وجود دره ها و کوههای زیبا در منطقه از عمده جاذبه های طبیعی منطقه است. علاوه براین آب و هوای ییلاقی ، وجود دره های سرسبز و پوشیده از درختان بید و باغات میوه، بافت سنتی و قلعه تاریخی و چندین اثر دیگر همچون منازل قدیمی ، آب انبار ها و سد خاکی روستا عمده جاذبه های تاریخی و گردشگری منطقه است که گردشگران را در فصول گرم سال و ایام نوروز به خود فرا می‌خواند.
روستای تاریخی بیدسکان دارای بافت ارزشمند سنتی و قدیمی است که همچنان بدون تغییر باقی مانده است .قرار گرفتن روستا در منطقه کوهستانی باعث شده که شرایط ساختمانی از موقعیت کوهستان تبعیت نماید.بافت روستا دارای ۵ محله به نامهای محله مون ده(میان ده) ، در سرای محمد بیک ، حوض بش ، سر کلاته و پشت تغارخانه است. مصالح به کار رفته در بناها نیز شامل سنگ ، خشت ، آجر و ملات گل و کاهگل است.
قلعه این روستا که متعلق به دوره قاجاریه می باشد وبر فراز تپه‌ای در مرکز روستا قرار گرفته است که در اثر زلزله و گذشت زمان از این قلعه تنها برج و باروهای آن باقی مانده است.
علاوه بر این در داخل بافت سنتی این روستا چندین منزل تاریخی و زیبا ، حمام ، مسجد و ۴ آب انبار قرار دارد که مجموعاً تعداد آثار ثبتی آن به ۹ مورد می رسد.
دره زیبای بیدسکان در قسمت شمالی روستا و بطول ۴ کیلومتر می باشد که پوشیده از درختان بید سر به فلک کشیده ، درختان گردو و بادام ، توت ، میوه‌جات است. در طول مسیر نیز آب روان قنات ها از کنار درختان عبور و بر زیبایی دره افزوده است.
مناطق نمونه گردشگری

ردیف

نام منطقه

مکان

امکانات

۱

آبگرم فردوس

۲۵ کیلومتری جاده فردوس – بجستان

آب ، برق، تلفن، جاده،آب درمانی ، سوئیت، اتاق، کانکس، مغازه، نمازخانه،رستوران

۲

باغستان

۲۰ کیلومتری فردوس

آب ، برق، تلفن، جاده،رستوران، مسجد، حسینیه، پاسگاه و …

۳

شهر تون

قسمت جنوبی فردوس

بنای تاریخی همچون امامزاده ، مسجدجامع ، مدرسه علیا و حبیبیه ، حمامهای سردشت.خیروز.کوشک.جهانیارو … ، منازل تاریخی راهی یاحقی.طبسی.افراشته .معزی. کباری و … ، مدرسه شیخ ، مسجد کوشک ، حوض انبار سیدی، مسجد سیدی، آب انبار جوگی ، راسته بازار و …

 کمپ‌های گردشگری نوروزی و تابستانی

 

ردیف

نام کمپ

مکان

ظرفیت

۱

امامزادگان فردوس

فردوس-خیابان فرهنگ-جنب امامزاده

۱۰۰ چادر( در ایام نوروز)

۲

آبگرم

جاده فردوس – بجستان-روستای برون

۱۰۰ چادر(در ایام نوروز)-۵۰ کانکس- ۵ سوئیت-۱۰ اتاق

۳

پارک ملت

فردوس- خیابان مدرس

۴

پارک دلگشا

فردوس- منطقه پارک دلکشا

۵

پارک لاله

اسلامیه-میدان بسیج

۱۰۰ چادر ( در ایام نوروز)

۶

روستای باغستان

روستای باغستان-۲۰ کیلومتری فردوس

نقاط مستعد گردشگری

ردیف

نام منطقه و اماکن مستعد

مکان

امکانات

۱

روستای باغستان

۲۰ کیلومتری جاده فردوس – مشهد

تمامی امکانات موجود است- وجود آسیاب های آبی – مسیر آب بلده ، سکوهای استراحت و …

۲

روستای بیدسکان

۲۹ کیلومتری فردوس

بافت تاریخی –آب، برق، تلفن، جاده آسفالته ، مسجد ، حسینیه ، سد و دره سرسبز

۳

روستای ظهر

۳۵ کیلومتری فردوس/ مسیر جاده فردوس – بجستان

آب، برق، تلفن، جاده آسفالته ، مسجد ، حسینیه و دره سر سبز

۴

روستای خانیک

۳۰ کیلومتری فردوس/ مسیر جاده فردوس – بجستان

بناهای تاریخی –آب، برق، تلفن، جاده آسفالته ، مسجد ، حسینیه و …

۵

روستای امرودکان

۳۵ کیلومتری فردوس / مسیر جاده فردوس – بجستان

بناهای تاریخی –آب، برق، تلفن، جاده آسفالته ، مسجد ، حسینیه و …

۶

روستای مهوید

۳۵ کیلومتری فردوس / مسیر جاده فردوس – گناباد

بناهای تاریخی –آب، برق، تلفن، جاده آسفالته ، مسجد ، حسینیه ،امامزاده ، منطقه سر سبز سد و دره مهوید

۷

کوشک حاجی آباد

۲۵ کیلومتری فردوس

ما بین روستای گستج و فتح آباد – آب و جاده و منطقه سرسبز